4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Zafira 2.0T - Mazda 5 2.0

  • Έξι θέσεις και μια «παιδική» που εξαφανίζεται μέσα στα ακριανά καθίσματα της μεσαίας σειράς ή αναπτύσσεται ανάμεσά τους προσφέρει το Mazda 5. Η φιλοσοφία διαφέρει από αυτήν του Zafira, ωστόσο οι δυνατότητες που παρέχει σε ό,τι αφορά την ευελιξία είναι ανάλογες.

  • Σφιχτό, με ελάχιστες κλίσεις στις στροφές, χωρίς παράλληλα να γίνεται κουραστικό από πλευράς άνεσης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του Zafira, όπως και η σταθερότητα του πίσω άξονα στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

  • Η ασφάλεια, η άνεση και η ποιότητα κύλισης είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του 5, όπως παράλληλα οι σαφώς μεγαλύτερες κλίσεις του αμαξώματος και οι κάποιες ταλαντώσεις του πίσω μέρους σε γρήγορες καμπές.

  • Ο χώρος αποσκευών του Zafira υπερτερεί σαφώς σε χωρητικότητα αυτού του Mazda, όντας κατά 120 λίτρα μεγαλύτερος. Πάντως, σε πρακτικότητα δεν υστερεί κάποιος εκ των δύο, αφού και κανονικό σχήμα έχουν και χαμηλό κατώφλι που διευκολύνει τη φορτοεκφόρτωση αποσκευών ή άλλων αντικειμένων.

  • Το 2λιτρο ατμοσφαιρικό σύνολο του «5» με απόδοση 145 ίππους κινεί με άνεση και σε ικανοποιητικούς ρυθμούς το αμάξωμα, ωστόσο υπολείπεται σε επιδόσεις του υπερτροφοδοτούμενου Zafira.

  • Το 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο της Opel που χρησιμοποιείται και στο Astra είναι ικανό να κινήσει σε tempo «allegro Vivace» και το Zafira. O πίνακας των επιδόσεων είναι σαφής.

Family rock

Δεν πρόκειται για νέο μουσικό είδος. Απλώς, για μια δοκιμή που φιλοδοξεί να είναι... rock. Κυρίες και κύριοι, υποδεχτείτε τα Zafira 2.0T και Mazda 5 2.0.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

KAΛA, συγκρίνονται δύο αυτοκίνητα που έχουν 50 ίππους διαφορά και μια όχι ευκαταφρόνητη διαφορά τιμής; Κατ’ αρχάς, η συγκεκριμένη δοκιμή, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, φιλοδοξεί να είναι rock, με άλλα λόγια ανατρεπτική. Από την άλλη μεριά, τα κοινά σημεία δε λείπουν: πρόκειται για τις πιο πρόσφατες προτάσεις στη μεσαία κατηγορία των MPV, έχουν επτά θέσεις και, φυσικά, μιλάμε για τις εκδόσεις (για το Zafira θα υπάρξει ακόμα πιο δυνατή έκδοση) των αντίστοιχων μοντέλων που είναι επιφορτισμένες -η καθεμία με τον τρόπο της- με το να δώσουν κάτι παραπάνω στον τομέα των επιδόσεων. Σε τελική ανάλυση, έχει ενδιαφέρον το πώς «μεταφράζεται» σε πρακτικό επίπεδο η διαφορά των περίπου 5.000 ευρώ που τα χωρίζει. ¶λλωστε, ο ανταγωνισμός στα 2λιτρα 7θέσια MPV επιτρέπει τέτοια «φάλτσα». Το υπερτροφοδοτούμενο Grand Scenic 2.0Τ κοστίζει όσο το Zafira, αλλά η ιπποδύναμή του (165 ίπποι) βρίσκεται πιο κοντά στο Mazda 5 2.0, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του ατμοσφαιρικού Touran 2.0 FSi (150 ίππων). Θεωρητικά, η πιο politically correct σύγκριση θα ήταν ανάμεσα στο «5» και το 1.800άρι Zafira των 140 ίππων, κυρίως λόγω απόδοσης, αφού και πάλι η διαφορά τιμής των βασικών εκδόσεων, ούτε λίγο ούτε πολύ, φτάνει τα 3.000 ευρώ.

Επί σκηνής...
Με την πρώτη ματιά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι παίζουν άλλο... βιολί σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό. Σχεδόν new age το Mazda, πιο συντηρητικό και ίσως αναμενόμενο το Zafira, το οποίο, τόσο στο προφίλ όσο και στην πίσω όψη, θυμίζει βαν. Αν και στον Iάπωνα της παρέας τα πίσω τριγωνικά φωτιστικά σώματα θυμίζουν κορεατική «ενορχήστρωση», το σχήμα του έχει καλύτερη ροή οπτικά και περισσότερο ενδιαφέρον. Από μέσα, χωρίς να ξαφνιάζει ο σχεδιασμός σε κανένα από τα δύο, το αποτέλεσμα είναι ένθεν και εκείθεν συμπαθητικό. Παρ’ ότι σκληρά τα πλαστικά του 5, δείχνει εξίσου ποιοτικό με το Zafira, όπου τα υλικά και, γενικότερα, η αίσθηση και η εικόνα επαναλαμβάνουν το μοτίβο του Astra, με μόνη διαφορά στην... εκτέλεση η κεντρική κονσόλα. Σε αυτήν, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο MPV, ενσωματώνεται πλέον ο επιλογέας, που αποτελεί ένα επιπλέον θετικό στοιχείο για την καλή θέση οδήγησης, η οποία, ωστόσο, χάνει πόντους στις λεπτομέρειες συγκριτικά με την κορυφαία, για τα δεδομένα της κατηγορίας, του 5. Το τιμόνι είναι σχετικά πλάγια τοποθετημένο, κάθεσαι πιο ψηλά και σε όρθια θέση, ενώ, αν δεν είσαι κοντά στο 1,90 μ., τα πόδια σου φτάνουν σχεδόν κατακόρυφα στα πεντάλ.

Heavy metal...
... κυριολεκτικά. Το πιο μακρύ (4,5 μ.) Mazda ξεπερνά τα 1.500 κιλά, ενώ τα 1.600 κιλά υπερβαίνει το νέο Zafira, το οποίο, πέραν του ύψους του, μεγάλωσε συνολικά σε σχέση με τον προκάτοχό του. Φυσικά, για το αυξημένο βάρος και στις δύο περιπτώσεις παίζουν το ρόλο τους οι επιπλέον θέσεις και οι μηχανισμοί που συνεπάγονται, προκειμένου να μπορεί το εσωτερικό τους να προσαρμοστεί στις εκάστοτε απαιτήσεις. Ποιο είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ευρυχωρία και την ευελιξία του εσωτερικού τους; Εν πρώτοις, η φιλοσοφία ανάμεσα στα δύο διαφέρει. Απέναντι στις επτά (6 1/2 για την ακρίβεια) ξεχωριστές θέσεις για το Mazda, το Flex 7 του Zafira «θέλει» ενιαίο το κάθισμα στη μεσαία σειρά και μόνο τις πλάτες ανεξάρτητες.
Πάντως, στον τομέα της ευελιξίας του εσωτερικού, οι διαφορές δεν είναι σημαντικές, καθώς οι δυνατότητες των καθισμάτων να ανακλίνονται, να σύρονται ή να αναδιπλώνονται είναι ουσιαστικά όμοιες και τελικά σε κάθε περίπτωση μπορείς να προσαρμόσεις το χώρο ανάλογα με τους επιβάτες και τις αποσκευές εξίσου εύκολα. Οι διαφορές υπέρ του Zafira αρχίζουν να εμφανίζονται στην ευρυχωρία που απολαμβάνει ο επιβάτης που θα κάτσει στη μέση της δεύτερης σειράς. Το ελαφρώς μεγαλύτερο εσωτερικό πλάτος και το ενιαίο κάθισμα παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια από το... καθισματάκι που ξεδιπλώνεται ανάμεσα στις δύο ακραίες θέσεις στο Mazda 5. Τέσσερις λοιπόν ενήλικες πραγματικά έχουν στη διάθεσή τους όλα τα περιθώρια να νιώσουν άνετα, ανεξάρτητα από το ανάστημά τους (ευτυχώς, η περίεργη ηλιοροφή του Zafira -τα γυάλινα κομμάτια της οποίας δεν ανοίγουν- τουλάχιστον δεν περιορίζει το ύψος). Όσο για αυτούς που θα βρεθούν στην τρίτη σειρά καθισμάτων πρέπει να είναι παιδιά ή μέτριου αναστήματος, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι σαφώς περιορισμένα.
Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα της δοκιμής εντοπίζεται στο χώρο αποσκευών. Επίπεδοι και, γενικότερα, με κανονικό σχήμα, είτε σε πενταθέσια διάταξη είτε σε εκδοχή «ημιφορτηγού» και για τους δύο αντιπάλους· ωστόσο, το Zafira, σε κάθε περίπτωση, υπερτερεί σημαντικά. Ενδεικτικά, στην κλασική πενταθέσια διάταξη η διαφορά υπολογίζεται στα 114 λίτρα (540 για το Zafira έναντι 426 για το 5). Αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τις θήκες για μικροαντικείμενα το Zafira δεν αφήνει περιθώρια συγκρίσεων. Πέραν των καθιερωμένων στις πόρτες, στην κονσόλα και κάτω από τα καθίσματα, πολυάριθμοι είναι και οι μικροχώροι στην οροφή. Αντιθέτως, από το «5» θα λέγαμε ότι απουσιάζουν και κάποιες από τις βασικές θήκες, όπως στα εσωτερικά των συρόμενων θυρών.

¶λλο tempo
Οι κορυφαίες εκδόσεις των «5» και Zafira είναι σαφές ότι κινούνται σε διαφορετικό ρυθμό. Υπονοείται από τις προδιαγραφές (το 2λιτρο σύνολο της Opel αποδίδει 200 ίππους/5.400 σ.α.λ. και ροπή 26,7 χλγμ./4.200 σ.α.λ., ενώ ο ατμοσφαιρικός επίσης 2λιτρος της Mazda αντιπαρατάσσει 145 ίππους/6.000 σ.α.λ. και 18,8 χλγμ./4.500 σ.α.λ. ροπής) και αποδεικνύεται στην πράξη. Ούτε το μεγαλύτερο βάρος του Zafira ούτε, φυσικά, και η πιο αραιή κλιμάκωση του κιβωτίου των έξι σχέσεων (33,3 χλμ./1.000 σ.α.λ. για το Zafira με την 5η έναντι 31,3 χλμ./1.000 σ.α.λ. με την ίδια σχέση για το 5) είναι ικανά να αντισταθμίσουν τη διαφορά. Το σύνολο της Opel έχει σαφώς περισσότερη ρώμη από χαμηλά και σε όλη την κλίμακα των στροφών. Σε κάθε πάτημα του γκαζιού «γεμίζει» θετικά, ανεξάρτητα από τη σχέση που είναι επιλεγμένη. Το 2λιτρο σύνολο της Mazda δε στερείται αρετών, όντας γραμμικό, εύστροφο και με αρκετή δύναμη, ενώ οι επιδόσεις είναι σε κάθε περίπτωση ικανοποιητικές. Πάντως, για τις απαραίτητες συγκρίσεις (ή καλύτερα, για να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ τους) είναι αρκετό να αναφέρουμε ότι από τα 80 έως τα 110 χλμ./ώρα το Mazda με την 3η σχέση πετυχαίνει ίδια επίδοση με αυτήν που πετυχαίνει το Zafira με την 4η. Όλα αυτά, βέβαια, δε γίνονται χωρίς κόστος. Ο λόγος για την κατανάλωση, όπου η «λαιμαργία» του Zafira μοιάζει ανάλογη των επιδόσεων. Στη συγκριτική διαδρομή, το «5» απαίτησε 2,7 λίτρα βενζίνης λιγότερα απ’ ό,τι το Zafira που άγγιξε τα 15,9 λίτρα/100 χλμ.

Rock... and roll
Zafira και «5» ξεκινούν με μια βασική διαφορά στην «ενορχήστρωση» των αναρτήσεων. Το Zafira των 200 ίππων έχει πίσω ημιάκαμπτο άξονα, με το «5» να υιοθετεί σύστημα πολλαπλών συνδέσμων, ενώ εμπρός αμφότερα διαθέτουν γόνατα ΜακΦέρσον. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί η ύπαρξη του γνωστού συστήματος IDS+ της Opel (σύστημα ελέγχου των αναρτήσεων). Στην πράξη οι συνειρμοί που αναμενόμενα δημιουργούν οι 200 ίπποι του Zafira με το OPC προηγούμενης γενιάς εξανεμίζονται από την πρώτη στιγμή. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη έκδοση έχει πιο «συμβατικό» οδηγικό χαρακτήρα. Πιο απλά, δε διαθέτει την έντονα σπορ χροιά του OPC. Πάντως, είναι σφιχτό, ενώ τα χαμηλού προφίλ ελαστικά δε συνηγορούν στην άνεση, χωρίς ωστόσο να κουράζει. Οι ανωμαλίες γίνονται αισθητές, αλλά σπάνια δυσάρεστες. Από εκεί και πέρα, σε ανοιχτό δρόμο δείχνει στο στοιχείο του. Απολαμβάνεις την ευκολία που ταξιδεύει, καθώς ο κινητήρας και η σταθερότητα του πίσω άξονα στις καμπές είναι υποδειγματικά. Σε πιο κλειστές διαδρομές, οι υποστροφικές τάσεις και οι επεμβάσεις του ESP εξαρτώνται από το χειρισμό του οδηγού. Οι ελάχιστές κλίσεις, η γρήγορη κρεμαγιέρα (2,5 στροφές απ’ άκρη σ’ άκρη) και ο ικανοποιητικός (... περιέργως για Opel) επιλογέας του κιβωτίου δημιουργούν ένα ευχάριστο σύνολο. Αυτό που δεν ταιριάζει στην όλη εικόνα είναι το πεντάλ των φρένων. Σταματάει σε 61 μ. από τα 120 χλμ., αλλά η αναλογία του πόσο πιέζεις και πόσο φρενάρεις σου δίνει άλλα μηνύματα. Το Mazda είναι ακόμα πιο «οικογενειακά» προσδιορισμένο. Ποιότητα κύλισης και άνεση βρίσκονται σε υψηλό βαθμό και χαρακτηρίζουν το οδηγικό προφίλ του 5, το οποίο είναι αρκετά μαλακό και εμφανίζει σαφώς πιο έντονες κλίσεις στις στροφές. Κάπου εκεί, δηλαδή στη μαλακή ρύθμιση των αναρτήσεων οφείλονται οι ταλαντώσεις του πίσω μέρους που εμφανίζονται σε γρήγορες στροφές, κυρίως λόγω της μέτριας επαναφοράς των αμορτισέρ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι ασφαλές, ενώ στην προκειμένη περίπτωση η αίσθηση των χειριστηρίων είναι σαφώς ανώτερη αυτών του Zafira. Το τιμόνι διαθέτει καλύτερη πληροφόρηση, ο επιλογέας είναι πιο ακριβής και εύχρηστος, ενώ τα φρένα, παρά την ελαφρώς χειρότερη επίδοση (62 μ.), έχουν γραμμική απόδοση.

Fine
Το φινάλε βρίσκει στην πρώτη θέση το Zafira με βραχεία κεφαλή. Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένες πολυμορφικές προτάσεις, χωρίς σημαντικές ελλείψεις σε κάποιον τομέα, με τα συν και πλην στους επιμέρους τομείς να μην ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Η ψαλίδα ανοίγει ξεκάθαρα μόνο στον τομέα των επιδόσεων, όπου το Zafira είναι σε άλλη κλάση. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι επιδόσεις μεταφράζονται σε άνεση στο ταξίδι και σε ενεργητική ασφάλεια, το MPV της Opel παίρνει τους απαραίτητους πόντους που είναι ικανοί να του δώσουν την πρώτη θέση. Ωστόσο, παίρνει μικρότερες διαστάσεις, αν στον απολογισμό συμπεριληφθούν η σημαντικά υψηλότερη τιμή εκκίνησης, και βέβαια η αυξημένη κατανάλωση._ 4Τ

Στην πίστα
Φυσικά, δε θα χάναμε την ευκαιρία να δούμε πώς συμπεριφέρονται τα δύο MPV στην πίστα. Στο σλάλομ, το Zafira θυμίζει αυτό της προηγούμενης γενιάς. Ο πίσω άξονας, ακόμα και με το ESP απενεργοποιημένο, ακολουθεί χωρίς αντιδράσεις την κατεύθυνση που χαράζει ο οδηγός. Από την άλλη, η κατευθυντικότητα εξαρτάται από τη δύναμη που θα απελευθερωθεί μέσω του δεξιού πεντάλ, αφού μια «δόση» παραπάνω θα αναγκάσει το ESP να επέμβει ή τους εμπρός τροχούς να σπινάρουν, όταν είναι ανενεργό. Σε κάθε περίπτωση, οι μικρές κλίσεις και το γρήγορο τιμόνι βοηθούν. Έτσι, το Zafira ολοκληρώνει τη διαδικασία σε 5,3 δλ. και σε 1 δέκατο αργότερα το Mazda. Ο εξ Ιαπωνίας αντίπαλος γέρνει αισθητά περισσότερο και οι υπερβολές με το τιμόνι ωθούν το πίσω μέρος σε αποσταθεροποίηση. Ωστόσο, η καλύτερη αίσθηση του τιμονιού δίνει τη δυνατότητα να είσαι πιο ακριβής στους χειρισμούς, ενώ και η μικρότερη δύναμη στους εμπρός τροχούς στη συγκεκριμένη διαδικασία βοηθάει. Στην αλλαγή λωρίδας οι χρόνοι πάλι βρίσκονται πολύ κοντά (μόλις κατέβηκαν από τα 4,0 δλ.), όμως η συμπεριφορά του Zafira αλλάζει. Στις πολύ απότομες μεταβολές πορείας που επιβάλλονται από τη διαδικασία, το Zafira χάνει τη σταθερότητα του πίσω μέρους. Γλιστράς με τα τέσσερα ήδη από τον πρώτο ελιγμό παρά την ύπαρξη του ESP, ενώ χρειάζεται ακρίβεια και εμπειρία για να μην κάνεις... strike με τις κορύνες. Στο «5» αυτή η διαδικασία απλώς μεγεθύνει τις υπερστροφικές τάσεις που είναι ένα χαρακτηριστικό του ιαπωνικού μοντέλου σε γρήγορους ρυθμούς και στην πίστα ιδίως στις γρήγορες στροφές. Αντιθέτως, στις κλειστές η τάση είναι υποστροφική, όπως και στο δυνατότερο Zafira. Τελικά, η διαφορά στην πίστα μεταφράζεται σε 1,2 δλ. υπέρ του Zafira (1΄ 21΄΄ και 6 δέκατα έναντι 1΄ 22΄΄ και 8 δέκατα για το Mazda 5).

ΤO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Η ακριβής διαφορά στο κόστος ανάμεσα στο Zafira 2.0T και το Mazda 5 2.0 με βάση τις τιμές εκκίνησης προσδιορίζεται στα 5.180 ευρώ. Σε επίπεδο εξοπλισμού όμως, στις βασικές εκδόσεις (Smart για το «5» - 24.490 ευρώ, Enjoy για το Zafira - 29.670 ευρώ) οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται ανάμεσά τους αφορούν τους αερόσακους τύπου κουρτίνας που ανήκουν στον εξοπλισμό του Zafira, τον κλιματισμό και τα ηλεκτρικά παράθυρα πίσω που ανήκουν μόνο στο στάνταρντ εξοπλισμό του Mazda 5. Κοινά στοιχεία, ανάμεσα στα άλλα, είναι το κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, το ραδιοCD, οι ηλεκτρικοί καθρέφτες και οι ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών. Από εκεί και πέρα, και τα δύο μοντέλα διαθέτουν μια ακόμα πλουσιότερη έκδοση που καλύπτει τις όποιες ελλείψεις. Στην περίπτωση του ιαπωνικού μοντέλου είναι η Active (επιπλέον ESP, 17άρες ζάντες και σύστημα πλοήγησης), που ανεβαίνει στα 25.990 ευρώ, και για το Zafira η Cosmo (σύστημα πλοήγησης, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, σπορ καθίσματα, ηλεκτρονικός κλιματισμός), στα 32.125 ευρώ.

OPEL ZAFIRA 2.0T

ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
/ΧΩΡΟΙ
/ΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
ΚΑΤΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΕΝΤΑΛ ΦΡΕΝΩΝ
/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

MAZDA 5 2.0
ΥΠΕΡ/ΑΝΕΣΗ
/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ
/ΑΙΣΘΗΣΗ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΩΝ
/ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
/ΤΙΜΗ
ΚΑΤΑ
/ΜΕΤΡΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΥΨΟΣ Η ΗΛΙΟΡΟΦΗ ΣΤΟ ZAFIRA
- Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΟΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ MAZDA
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΗΛΙΟΡΟΦΗ ΣΤΟ ZAFIRA
- ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΘΗΚΗ ΟΥΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΡΟΜΕΝΩΝ ΘΥΡΩΝ ΣΤΟ MAZDA 5
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΤΟ MAZDA 5 NA ΕΧΕΙ ΚΙΒΩΤΙΟ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ
- ΤΟ MAZDA 5 NA ΕΧΕΙ MIA AKOMA ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

«... Πρόκειται για δύο ολοκληρωμένες πολυμορφικές προτάσεις χωρίς σημαντικές ελλείψεις...»